The Bride - Esküvői trendek

The Bride - Esküvői trendek

Majdnem mindent a gyűrűkről!

2017. november 17. - The Bride

gyuru4.jpg

  Ha már volt szó a lánykérésről, ne feledkezzünk meg a gyűrűkről sem!

Egy kis gyűrű történelem

  Eredete egészen az ókorig nyúlik vissza. Egyiptomban kezdetben növényekből készítették az első gyűrűt, de mivel nem bizonyult elég tartósnak, így idővel felváltotta a bőr, a csont és később a fém. Minél drágább anyagból készült a gyűrű, annál gazdagabb volt a férfi, aki adta. 
 Nagy Sándor révén jutott a gyűrű hagyománya Rómába, ahol vasból készítették őket és gravíroztak is bele. 

 Sokáig csak a szerelemes párok női tagjai viseltek gyűrűt. Kedveltek voltak a gazdagon díszített változatok. Azonban az egyház a XIII. században barbár szokássá nyilvánította a díszes gyűrű viselését és csak egészen egyszerű karikagyűrűt engedélyezett, melyet már mindkét fél viselt. 
 Az első jegyzet jegygyűrű 1477-ben Maximilian, német király gyűrűje, melyet Brugundy Máriának adott, hogy megpecsételje fogadalmát. 

mary_burgundy_gyuru.jpg               Kép forrása: pinterest

  A XIX. századra a jegygyűrű lesz a legfontosabb jelképe a szerelmeseknek és az addig használt jegyajándék, a jegykendő (négyzet alakú kendő, melyet a legény gatyája korcában, nadrágja ellenzőjében, mellénye zsebében viselt a lakodalomig, amikor is ezzel kötötték hátra menyecskésen az új asszony fejét) a feledésbe merült. 

 A magyar hagyományokban a lánynak adott gyűrű anyaga általában ezüst volt, szív formájú fejjel, vagy középen három nagyobb kővel díszítve. Egy lány több gyűrűt kaphatott és viselhetett egyszerre. Akár más- más udvarlótól is. Idővel pedig ezeket cserélte fel a legkomolyabb udvarló arany gyűrűje. Őket "legyűrűzött" lányoknak nevezték. 
Az esküvőgyűrű kizárólag a templomi házasságkötés, szertartás kelléke, a házas állapot jele volt. Jelentősége annyira megnőtt az idő folyamán, hogy az eljegyzés szereplőjévé is vált. A jegygyűrű viselése tehát már a házasságkötés előtt a házasságra való elígérkezés jele is lett. 
A XIX.-XX. század fordulóján ez a következőképpen volt jellemző: előbb a vőlegény vitt gyűrűt a menyasszonynak, ő még viszonzásul kendőt kapott, majd mindketten vettek egymásnak egyet vagy mindkettőt a vőlegény vásárolta. Olyan változat is ismeretes, hogy a menyasszony két gyűrűt kapott, a jegygyűrű mellé egy díszgyűrűt, kísérőgyűrűt is, de a vőlegénynek nem volt gyűrűje.

  A gyűrű formája, a karika, a végtelenség, míg annak zárt szerkezete a kapcsolódást, az összetartozást jelképezi.  Bal kézen való hordása Egyiptomból ered, mert úgy tartották, hogy ennek az ujjnak a vénája van kapcsolatban a szívvel. Később ezt a feltevést az orvostudomány nem igazolta. 
 A bal kézen viselésnek valószínűleg praktikus okai is voltak, mert ez a ritkábban használt kéz, hiszen az emberek többsége jobbkezes.
Továbbá a 4. ujj a legritkábban használt ujj, semmi olyan funkciója nincs, amelyben akadályozhatná a gyűrű hordását.
Egyes kultúrákban a középső ujj a tisztátalanságot jelképezte, a prostituáltak a középső ujjukon hordták a gyűrűt. Ugyanakkor amíg általánosan elterjedt a 4. ujj, mint gyűrűsujj, a zsidóknál pl. a mutatóujjon díszeleg a karikagyűrű.
Ma a jegyességet a bal kézen hordott gyűrű jelképezi, házasságkötés után pedig a karika a jobb kézre kerül.
Érdekesség, hogy 2010-es adatok szerint, évente 17 tonna aranyból készítenek jegygyűrűt csak az Amerikai Egyesült Államokban. 

Mielőtt nekivágnál : TERVEZZ!

koltsegek.jpg

 Banálisan hangzik ugyan, de mielőtt a nyakadba vennéd a várost érdemes egy költségvetést készíteni, mely segítségedre lesz, hogy pontosan be tud határolni, hogy mit is szeretnél valójában! 

Arany, titán, platina, nemesacél?

aranyezust.jpg

 Ha már látjuk a költségkeretet, akkor azon belül el tudjuk dönteni, hogy melyik típusból válasszunk. A költségeken túl természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, így ki-ki maga döntse el, hogy mely előnyök és hátrányok igazán fontosak és meghatározóak az életében!

Arany:  egy örök klasszikus. Sokfélét választhatunk belőle ma már.

  • sárga arany: ha párod főként sárga arany ékszereket hord, akkor érdemes őt választanod. Meleg bőrtónusúaknak áll jól. 
  • fehér arany: bölcs választás, ha főként fehér arany, vagy ezüst ékszereket hord. Hideg tónusúak kedvence. 
  • rózsaarany: 

Nemesacél: ékszerkészítésre nem olyan régóta használják. Életre az emberek nemesfémre való érzékenysége hívta. Fő tulajdonsága, hogy magas fényű és nem oxidálódik! Kemény, de ugyanakkor nagyon könnyű. Ékszer alapanyagként való megmunkálása költséges. Sokszor az arany árával vetekszik az ebből készített ékszer ára.  Lehetőség van az anyag színezésére is! Hátránya, hogy kemény mivolta miatt átalakításra nincs lehetőség!!! 

Titán:  színe ezüstös- feketés. Meglepően könnyű, így viselése "észrevétlen". Az ötvözetlen titán szövetbarát, így ő is jó megoldás lehet a fémérzékenyek számára. Szintén jól ellenáll a víznek, tengervíznek, savnak, lúgnak. A nemesacélhoz hasonlóan kemény, nehezen formázható. Csiszolása több időbe telik, mint a nemesacélé. Előnye, hogy a drágakövek biztonságosan belefoglalhatóak. Színe melegítés hatására megváltozhat, azonban ez a fajta színezés idővel kopik! 

Platina: A fémek királya! A legértékesebb nemesfém! Kemény, mégis alakítható fém. Nem korrodálódik, nem veszti el fényét! A platina ékszerek ragyogásuk és ellenállóságuk miatt közkedveltek. A platina tisztasága 90-95%-os, így nehezebb az aranynál, melynek 18K volta is csak 75%-os tisztaságot ér el. 

 Ha gyémántba fektetnél! 

pinkstar.jpg

  A gyémánt szó a görög adamas szóból ered. Jelentése: legyőzhetetlen. Keletkezéséről a hinduk úgy tartották, hogy  a kőbe csapódó villámlással "születik"! A legenda szerint azonban mágikus hatással csak az ajándékba kapott gyémánt bír.
 A világ legdrágább köve pink star nevet viseli és 83 millió dollárért (18,43 milliárd forintért) kelt el 2013 novemberében! 
A gyémánt csiszolását először a XV. században végezték. Ma megkülönböztetünk európai és keleti csiszolást, ahol is az előbbinél a cél, hogy a kőből a lehető legtöbb szépséget hozzák ki, míg az utóbbinál, hogy a lehető legkevesebb veszteség jöjjön létre csiszolás során. 
Ma a következő csiszolási formák a legelterjedtebbek: csiszolasi_formak.jpg

Ha már gyémánt, akkor: Tiffany & Co

tiffany.jpg

 1837. szeptember 18-án hozta létre Charles Lewis Tiffany és Teddy Young a brandet, amely írószerek és porcelán értékesítésére specializálódott egészen 1853-ig, amikor is Tiffany átvette a teljes vezetést és Tiffany & Co-ra nevezte át vállalkozását. 
 A kollekcióik évről-évre megújultak. Néhány közülük kiemelkedő figyelmet kapott. 
1878-ben ásták ki  a Tiffany Diamond nevet viselő hatalmas gyémántot, amely mai napig a New York-i üzletben található! A sárga gyémánt 128 karátos és Dél - Afrikában bányászták. Az ékszer Audrey Hepburn-t ékesítette azon a nyilvános fotózáson, mely a főszereplésével készült filmet, a Breakfast at Tiffany’s -t népszerűsíteni hivatott. 

tiffanydiamond.jpg

A márka sikere továbbra is töretlen Nők milliónak tették már fel a nagy kérdést a kék dobozt szorongatva és legalább ugyanennyien álmodoznak is egy ilyen lánykérésről. 

Mekkora az akkora

gyurumeret.jpg

 A gyűrűnket anyagán, díszítettségén kívül meghatározza annak szélessége is! A fenti kép mutatja a különböző méreteket. Érdemes lehet átnézni, végiggondolni őket, mert ezzel is szűkíted a választható gyűrűk körét, ami hidd el, az üzletben állva még így is tetemes lesz! 

 Még számos egyéb dolgot is meg kell majd fontolnotok, de azokat a lehetőségeket már az általatok választott ékszerész fogja vázolni. Egyet ne felejtsetek el: érdemes jól szétnézni és nem elkapkodni ezt a döntést sem! Inkább látogass el több üzletbe, érdeklődj, beszélgess, hogy a megfelelő pillanatban a számodra legszimpatikusabb szakember mellett tud letenni a voksod! Mi pedig hamarosan érkezünk a 2018-as trendekkel! Ki tudja, talán segít tovább szűkíteni a lehetőségeket! 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thebride.blog.hu/api/trackback/id/tr3013276719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ea 2017.11.19. 10:03:16

Nekem egy vekony sima sarga arany karikagyurum van(es a ferjemnek is). En azert valasztottam ezt, mert sok gyurum van, de erre ranezve mindig mindenki tudja, hogy ez AZ a gyuru, ferjnel vagyok(es a ferjem nos ember). Baratnoimnek van koves, tobbszinu, feherarany jegygyuruje stb, szepek, kulonlegesek, de azokrol nem lehet megmondani, hogy jegygyuruk. Kulonleges es szep gyurum nekem is van tobb is. De jegygyurum csak egy.
Viszont problema, hogy az evek alatt allergias lettem ra, es nem tudom allandoan hordani. :(

Ea 2017.11.19. 10:16:48

Marmint a karikagyurum sima arany. Amit az eljegyzesunkre kaptam, az is sarga arany, kis gyemanttal, nekem csinaltatta a ferjem, se sosem tetszett igazan, es alig par honapig tudtam hordani allergias lettem ra. Tul szeles, nagyobb teruleten erintkezik a borommel mint a vekonyabb karikagyuru, azt 6 evig tudtam hordani. Szerintem egy titanium gyurun nem latszana, hogy ez AZ a gyuru. De azert szeetnek egyet.:)

czinimini 2017.11.20. 15:19:47

Én anno sávokban mattra csiszolt gyűrűt szerettem volna, de az ötvös lebeszélt. Azt mondta, a matt fényesre kopik, a fényes meg mattra, idővel nem lesz olyan szép. Így maradt a sima, 4mm-es arany karika. Ma már nem is tetszene a másik fajta :)

Fehér Andor 2017.11.20. 15:20:17

"Az első jegyzet jegygyűrű 1477-ben Maximilian, német király gyűrűje, melyet Brugundy Máriának adott, hogy megpecsételje fogadalmát."

Na, beszéljünk erről egy kicsit...

1. Nem Maximilian, hanem Miksa, a szokásos átírás szerint.
2. A "német király" címnél kicsit fontosabb, hogy német-római császár is volt.
3. Nem "Brugundy" Mária, hanem Mária burgundi hercegnő. I-vel.
süti beállítások módosítása