The Bride - Esküvői trendek

The Bride - Esküvői trendek

"Gondoltad volna?" - avagy a menyasszonyi ruhák rövid története

2017. november 13. - The Bride

gondoltadvolnafokep.jpg

 A mai világunkban olyan magától értetődő, hogy ha esküvőről van szó, akkor mindenki a fehér/ tört fehér ruhára asszociál. De vajon ez mindig így volt? Vajon mindig fehérek voltak? Vajon melyik korra mi volt a jellemző menyasszonyi ruha tekintetében?

 Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek próbáltunk utánajárni és ahogy kutattunk minden egyes újabb és újabb felfedezésnél felsejlett egy kérdés: Gondoltad volna? 

De ne csigázzuk tovább a kedélyeket! Vágjunk bele!

 Gondoltad volna, hogy 1840-től, Viktória királynőnek Albert herceggel kötött házasságától datálódik a fehér szín, mint esküvői ruhaszín? 
 Az 1800-as években a menyasszonyi ruhák jellemzően egyszerűbb alkalmi ruhák voltak. Hisz ebben az időben fontos szempont volt, hogy az esküvői ruhát későbbi bálokon és egyéb rendezvényeken is tudják viselni a hölgyek.
Piroson és feketén kívül (az előbbit a prostitúcióval, utóbbit a gyásszal hozták összefüggésbe), bármilyen színűek lehettek. A felsőbb osztályokban főként a lila vagy a kék, ahol a lila a jólét, míg a kék Szűz Mária tisztaságát hivatott jelképezni, az alsóbb osztályokban pedig  a kék vagy esetleg a szürke szín volt a jellemző. A fehéret, annak kényes volta miatt nem használták, hisz tisztíttatása drága és nagyon körülményes volt. 
 Ezt a korra jellemző szokást törte meg Viktória királynő menyegzője, ahol is a királynő elefántcsont színű szoknyát és Honinton csipkeruhát viselt fátyollal és uszállyal. A Honinton csipke jellemzője, hogy alapmintája díszes gallyakból, levelekből, virágokból, pillangókból épül fel, nevét pedig annak a városnak a nevéről kapta, ahol készítették. 
 Jóllehet nem ő volt az első híres nő, aki fehér ruhában állt az oltár elé (az első I. Mária skót királynő volt),  de kétségkívül ő volt az, aki Európa figyelmét fehér menyegzői ruhájára vonta. Ezért is innen datálható a fehér ruha, mint menyasszonyi ruha, trendnek! 

viktoria_kiralyno.jpg

Gondoltad volna, hogy a századfordulótól kezdtek elterjedni a menyasszonyi csokrok, mint esküvői kellékek? 1900-as évek elején földig érő menyasszonyi ruhák voltak, melyeket jellegzetessé az S vonalú fűzőik tették, minek segítségével a has laposabb, a mell "domborúbb" lett. Nagyon népszerűek voltak a nagy ingujjak, melyek vállban buggyosak és az alkar felé szűkülőek voltak. A fehér szín még mindig a tehetősebb menyasszonyok kiváltsága volt,így jobbára világoskék, mályva és halvány rózsaszín az "uralkodó" színvilág. Jellemző a kor divatjára még a magas derék és gallér, a hosszú uszály, a fátyollal ellátott kalap.

1900-as_menya.jpg
   Gondoltad volna, hogy  az 1910-es évektől lett egyre népszerűbb része a tánc az esküvői ceremóniáknak? 
Fonográfok segítségével szolgáltatták a zenét, míg a vendégek tangót, keringőt táncoltak.
Ebben az évben ment ki a fűző és a merev ruhaderék a divatból. Hangsúlyos lett az empír stílusú derékvonal, ami szöges ellentéte volt azzal, ami egy évtizeddel ezelőtt populáris volt. A ruhák mell alatt szabottak és lefelé bővültek. Ez a szabás mind az estélyi, mind pedig a menyasszonyi ruháknál megjelenik. Erre az időszakra jellemzőek még az óriási fátylak.

1919_eskvo.jpg

 1920-as évvel, a jazz évével megjelenik az új esküvői divat, a lovagkort idéző ,középkori stílusú romantikus ruha, melyet akkor 2 udvari tervező,  Ada Wolf és Lucile tett népszerűvé. 
A korábbi, mell alatti derékfazont felváltotta az ejtett derékfazon. A hangsúly a csípőre tolódott, így a ruha "henger " formájú lett és lábszárközépnél ért véget. Kristályokkal, gyöngyökkel és hímzéssel díszítették. Jellemzőek voltak még a tollak, boák és az art deco elemek. Ebben az időben fátyol helyett csipkéből készült clotche fejdísz  (kerek, keskeny szegésű, magas sapka ) volt népszerű, amit pár virággal kötöttek körbe. 

 

  Gondoltad volna, hogy az 1930-as években jött divatba a csipke, ami a menyasszonyi ruhák biztos kiegészítőjévé vált?
1930-as évektől a magazinok mellett a mozi népszerűsödése miatt a hollywoodi sztárok öltözékei határozták meg a menyasszonyi viseletet.
 A fátylak kezdtek leegyszerűsödni. Lazán a fejükön hordták őket és többnyire földig értek. A fátylak mellett jellemzőek voltak a tiarák is.
A ruhákat egyenes, egyszerű szabásvonalak jellemzik, melyek kevésbé hangsúlyozzák a derekat. 

 

Gondoltad volna, hogy 1940-es években válik a karikagyűrű a férfiak körében egyre népszerűbbé? Hisz a háború alatt úgymond "vizuális" kapcsolatot jelentett a két pár között. 
Ez az időszak teremtette meg az "ún" DIY menyasszonyokat is!
 A háború alatt a ruhák egyszerűbbek. Jellemzően kölcsönözték őket vagy pedig a legjobb ruhájukat javították, újították fel és abban esküdtek. A háború miatt fontos volt a praktikusság, mely szempont a menyasszonyi ruhák tekintetében is jelentkezett. Ekkor vált igazán trendivé a madárfészek fátyol. Továbbá jellemző volt a magasított gallér, a Gibson vagy Muton stílusú ujjak és a deréktájban, gyakran V formában díszített ruha. Anyagában műselymet vagy igazi selymet is használtak. Színükben pedig a fehér és a csontszín mellett bézs vagy krém színűek voltak. 
1947-ben a világháború végén Christian Dior egy Corolle nevű pályázatot indított el, amelyet New Looknak neveztek. Kész termékeket mutattak be, ahol teltebb szoknyákkal a nők vékony derekát hangsúlyozták.

 

  Gondoltad volna, hogy 1950-es években az amerikai- olasz menyasszonyoknál szokás volt, hogy lánybúcsúkor egy menyasszonynak öltöztetett porcelán babát kaptak, amit a hitvesi ágyba is magukkal vittek az esküvőt követően?!
 Továbbra is jellemző a nőiesség és a derék hangsúlyozása. A szoknyarész egyre inkább bővül, többnyire lábszárig ér. Ilyen típusú ruhát viselt Audry Hapburn Mel Ferrerrel kötött házasságakor.
A csipke továbbra is a reneszánszát éli és szaténnal is kombinálják. A menyasszonyi ruhák standard kiegészítőjévé válik a kesztyű, mely csipkéből, tüllből vagy selyemből készült ill. ekkor debütált a szív formájú ruha felsőrész kialakítás. 
A korszak másik emlékezetes menyasszonyi ruhája Grace Kellyhez köthető, aki III.Rainer monaco-i herceggel kötött házasságakor magasan záródó, apró gyöngygombokkal díszített, antik, Valenciennes csipkéből és selyemtaftból varrt ruhában ment férjhez. Selyemtüll fátyolt viselt, ami csipkeszegéllyel volt díszítve.
Elizabeth Taylor  és Conrad „Nicky” Hilton esküvője szintén mintaként szolgát a menyasszonyoknak. 

  Gondoltad volna, hogy az 1960-as években, az űrkorszak hatására, kezdtek el fémes díszítőelemeket használni ?
A fátylak bohémabbak  és modernebbek lettek, valamint hosszabbak és a virágos darabok jöttek a divatba . Ebben a korszakban a sokat rejtő, de drága viselet hódított. Audrey Hapburn második házasságakor egy fehér hosszú ujjú miniruhát viselt, ami egyáltalán nem hasonlított egy menyasszonyi ruhára. Fején egy különleges fejkendővel.

 Gondoltad volna, hogy a ma népszerű menyasszonyi ruhafazonok az 1970 -es években "születtek"? 
Az 1970-es évek az úgynevezett "ÉN korszak". Előtérbe kerül a személy maga, mely a menyasszonyi divatban is nagy hangsúlyt kap! Az egyre merészebb és extravagánsabb darabok hódítottak. Divatba jött a válltömés  és az aszimmetrikus kiegészítők. Egyre jobban a ruha felső része hangsúlyozódik. Ahogy a 70-es évek divatjára úgy a menyasszonyi ruhákra is hatással volt a hippi korszak.

 Gondoltad volna, hogy az 1980-as években tudtak a párok először videofelvételt készíteni az esküvőről és innentől indult el valójában az esküvői videó szolgáltatás?!
 1980-as évektől kezdve már szinte bármiből lehetett menyasszonyi ruha. Fazon, anyag, szín a mai napig szabadon válaszható, variálható és kombinálható. A fűzött derék rész és a felhő szerű szoknya volt a jellemző. Diana hercegnő buggyos ujjú, hangsúlyos vállú menyasszonyi ruhája szintén ikonikus darabbá vált, ahogy a több méter hosszú fátyla is. Az esküvőjük után újra elterjedt a krinolin.
Az esküvői divat formaságai a 80-as években kerültek előtérbe, a pontosan megtervezett szertartás már egy színházi darabra kezdett hasonlítani. 

Gondoltad volna, hogy az 1990-es években egyre gyakoribb, hogy a párok külföldre "szöktek" összeházasodni? 
1990-ben a habcsók szerű ruhák visszaszorultak a trendekből, sokkal inkább a letisztultabb, egyszerűbb darabok kerültek előtérbe. A menyasszonyi ruha szabásában egy klasszikus oszlopszerű sziluetthez hasonlított, anyagában pedig nehéz selyem duchess-ből. Ebben a korszakban kezdenek el figyelni a menyasszony vonalaira, testalkatára, fontossá válik hogy a ruha a menyasszony szépségeit hangsúlyozza és a lehető legelőnyösebben álljon rajta.
 Ez a korszak az önkifejezésről szól, nem volt meghatározó trend egészen a 90-es évek közepéig, amikor az esküvői ruhák kidolgozottabbá és művészibbé váltak. A széles vállak mellet a csipkék, a hímzések  és a luxus jöttek a divatba, valamint egyre több ékszer, gyöngy jelent meg a menyasszonyon.

 

 

  2000-es évektől a napjainkig : A divattervező ötleteket merít  a múltból. Modernizálja és aktualizálja azt. Az emberek még inkább ki akarják fejezni önmagukat, érzéseiket és hovatartozásukat is a külsejükkel, ez alól nem kivétel az esküvői ruha sem. Manapság már az esküvő koncepciója és a választott ruha típusa is összefügg. Az ékszer nagyban illeszkedik az esküvői ruha stílusához. Az ékszerek mellett népszerűek még a kalapok, tüllök és tollas,virágos, gyöngyös,kristályos fejdíszek esetlegesen fátylak.

 Ma már nem általánosíthatunk, hogy mi a az abszolút esküvői divat, hiszen az alkalom, a menyasszony egyénisége, az alakja és az elképzelései együtt határozzák meg milyen típusú ruhára esik választás.
Amit mi a legjobban szeretünk, hogy ma ugyanúgy találkozhatunk az 1920-as évek art deco stílusával, mint az 50-es évek, rendkívül nőies vonalaival! Nincsenek korlátok, kötöttségek! Örüljünk ennek a felszabadító változatosságnak! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thebride.blog.hu/api/trackback/id/tr2413222929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.11.14. 23:33:22

"Az 1800-as években a menyasszonyi ruhák jellemzően egyszerűbb alkalmi ruhák voltak. Hisz ebben az időben fontos szempont volt, hogy az esküvői ruhát későbbi bálokon és egyéb rendezvényeken is tudják viselni a hölgyek. "

Valójában még az 1900-as években, a Horthy-rendszerben is ez volt az általános (kivéve persze a milliomosokat/főnemeseket), hogy egy sima alkalmi ruhában esküdtek Budapesten. Legfeljebb egy kalapot vettek fel hozzá, amin fátyol volt - de persze a hétköznapi kalapokon is gyakran volt fátyol...
süti beállítások módosítása